{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mobiteli bi se uskoro mogli napajati putem Wi-Fija i TV signala

20.8.2013. u 13:47
0
15
Mobiteli bi se uskoro mogli napajati putem Wi-Fija i TV signala
0
Mobiteli bi se uskoro mogli napajati putem Wi-Fija i TV signala
Američki inžinjeri tvrde da su razvili tehnologiju "Ambient Backscatter" koja omogućava napajanje mobitela i prijenosnih uređaja pomoću Wi-Fija i TV signala.
Istraživači Univerziteta Washington napravili su malene uređaje bez baterija, opremljene antenamaa koje mogu otkriti i emitovati TV signal drugim sličnim uređajima. Dva uređaja komuniciraju reflektujući postojeće signale i tako razmjenjuju informacije.

"Možemo iskoristiti već postojeće bežične signale kao izvor energije i medij za komunikaciju. Tehnologija bi se mogla iskoristiti za prijenosne uređaje, "pametne kuće" te samoodržive mreže senzora", kaže Shyam Gollakota, profesor na Univerzitetu Washington.

Tehnologija bi mogla dovesti i do mreže uređaja i senzora koji šalju podatke reflektujući postojeće signale, bez potrebe za baterijama.

"Naši uređaji formiraju mrežu iz ničega. Možemo reflektovatti signale i stvoriti komunikaciju Morseovim kodom između dva uređaja koji ne sadrže baterije", rekao je profesor Joshua Smith.

Ovi uređaji bi se mogli ugraditi u mobitele kako bi omogućili napajanje u slučaju pražnjenja baterije, dovoljnu za slanje SMS poruke ili informacija o kontaktu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: