Nauka
0

Prvi mobiteli koji se pune urinom

Klix.ba
Vlasnici mobitela uskoro će moći pojačati snagu baterije vlastitim urinom. Britanski naučnici iz Robotske laboratorije u Bristolu razvili su tehnolohiju korištenja urina kao izvora električne energije.

Naučnici tvrde da su stvorili prvi mobitel pogonjen ćelijama na mikrobno gorivo (MFC) na svijetu. Cilj je bio iskoristiti "krajnji otpadni proizvod" te ne oslanjati se na čudljivu prirodu vjetra ili sunca.

Ioannis Ieropoulos, stručnjak za stvaranje energije iz neobičnih izvora pomoću MFC-a, sa Univerziteta u Zapadnoj Engleskoj, također je bio uključen u istraživanje i navodi da niko do sada nije uspio izvući energiju iz urina.

"Korištenje krajnjeg otpadnog proizvoda kao izvora za proizvodnju elektriciteta je nešto najekološkije moguće. Naš vlastiti urin je proizvod za kojeg možemo biti sigurni da imamo beskrajne rezerve. Korištenjem energije dobijene iz njega uspjeli smo da napunimo Samsungov mobitel", kaže Ieropoulos. On smatra da pouzdanost izvora energije ima veliki potencijal za prodaju.

"Do sada smo uspjeli da stvorimo dovoljno energije za slanje SMS poruka, pretraživanje interneta i kratki telefonski poziv. Ostvarivanje poziva zahtijeva najviše energije, ali ćemo uskoro doći do tačke u kojoj ćemo moći napuniti bateriju na duži period. Testirali smo koncept i on radi, sada je na nama da razvijemo i rafiniramo proces, kako bismo uspjeli potpuno napuniti bateriju", dodao je Ieropoulos.

Ćelije na mikrobno gorivo su konvertori energije koji direktno pretvaraju organsku materiju u elektricitet, koristeći žive mikroorganizme.

Naučnici smatraju da bi u budućnosti ova tehnologija mogla biti instalirana u kupatila, kako bi ljudi mogli iskoristiti vlastiti urin i proizvoditi električnu energiju.

Trenutno pregovaramo sa partnerima u SAD-u i Južnoj Africi, kako bi razvili pametni toalet.