Sramota za Microsoft
0

Milioni korisnika Skypea ostali bez usluge nakon tehničkog problema

Sarajevo-x.com
Popularni internetski telefonski servis Skype ponovo ima tehničkih problema zbog kojih su bez ove usluge ostali milioni korisnika.

Sramotni događaj je uslijedio samo dvije sedmice nakon što je Skype kupila kompanija Microsoft za 6 milijardi eura. Sumnja se da je prekid usluge uzrokovan integriranjem sistema.

Problem se pojavio u četvrtak u poslijepodnevnim satima, a veliki broj korisnika je u petak ujutro također prijavio gubitak usluge. Zvaničnici Skypea su rekli da je problem zahvatio mali broj korisnika, ali se zapravo radi o milionima.

Rješenje problema korisnicima operativnog sistema Windows je dostupno na stranici http://bit.ly/jwUhAx.

Drugo rješenje je brisanje fajla "shared.xml" iz programskog foldera.

U decembru prošle godine se dogodio još jedan prekid usluge koji je zahvatio 15 miliona korisnika. Tada su zvaničnici Skypea obećali remont svojih servera kako bi se izbjegli problemi u budućnosti.

Šta god da je uzrok posljednjeg prekida usluga, Daily Mail piše da je to Microsoftova sramota, jer je ova kompanija kupila Skype 10. maja ove godine. Analitičari su doveli u pitanje visoku cijenu koja je plaćena za ovu tehnologiju i relativno male prihode.

Osnivač Skypea, Niklas Zennstrom, rekao je da Microsoft može raširiti uslugu telefonskih poziva i unaprijediti kvalitet videopoziva. Prema njegovim riječima, Skype još uvijek nije dostigao svoj puni potencijal.

Zennstrom je sa svojim partnerom janusom Friisom pokrenuo Skype 2003. godine koji je postao internetski gigant. Zennstrom sada više nema nikakvu ulogu u menadžmentu, a svoje dionice će prodati nakon što se definitivno okonča dogovor sa Microsoftom.

Microsoft bi mogao kombinovati Skype sa svojim softverima poput Outlook, a glasovna i video komunikacija bi se mogla povezati sa Microsoftovim Xbox igrama. Skype bi se mogao iskoristiti i za partnerstvo s Nokijom na tržištu mobilnih telefona.