Tehnologija
2

Microsoft se uključio u borbu protiv online kriminala

Klix.ba
Tehnološki gigant Microsoft saopćio je kako se udružio sa evropskom i američkom policijom u sprečavanju širenja računarskog virusa koji koristi privatne računare kako bi presretao pretrage sa Googlea, Binga i Yahooa.

Microsoftova jedinica za borbu protiv digitalnog kriminala udružila se sa Europolom, FBI-em te drugim saveznicima iz tehnološke industrije kako bi se izborili protiv Sirefef botneta, koji presreće pretrage na zaraženim računarima, krade informacije te prikuplja novac od "klikanja" na lažne internet reklame.

Botnet, poznat još i kao ZeroAccess, hakerima omogućava da preuzmu kontrolu nad zaraženim računarima, a smatra se da je zarazio gotovo dva miliona računara širom svijeta. Microsoft smatra da naplata lažnih reklama i ukradenih troškova internet saobraćaja mjesečno oglašivače košta 2,7 miliona dolara.

"ZeroAccess cilja na sve vodeće pretraživače, poput Googlea, Binga i Yahooa. To je jedan od najizdržljivijih botneta u funkciji danas, a napravljen je da bude otporan na pokušaje ometanja i oslanja se na peer-to-peer infrastrukturu koja hakerima omogućava kontrolu sa daljine, putem desetaka hiljada različitih računara", izjavio je Richard Domingues Boscovich, pomoćnik glavnog savjetnika Microsoftove jedinice za borbu protiv digitalnog kriminala.

Računari se obično zaraze ZeroAccessom prilikom posjete sumnjivim stranicama.

Zbog sofisticiranosti hakerske mreže, Microsoft očekuje da će pravne i tehničke akcije znatno omesti njihove operacije, ali da ih neće potpuno izbrisati.

Trenutno pokušavaju informisati osobe čiji su računari zaraženi, a na svojoj stranici su ponudili i informacije o uklanjanju virusa.