Tehnologija
19

Microsoft sarađuje s američkim špijunskim agencijama

Klix.ba
Microsoft je sarađivao s Nacionalnom sigurnosnom agencijom SAD-a (NSA) kako bi dobila pristup e-mailovima, uključujući i one na Hotmailu, te slušala pozive koje korisnici obavljaju preko Skypea.

Službenici softverskog giganta i Nacionalne sigurnosne agencije sarađivali su kako bi dobili pristup šifriranim programima kompanije, navodi se u dokumentima koje je objavio The Guardian.

Dokumenti koje je dobio zviždač Edward Snowden pokazuju na kojem je nivou bila saradnja između Silicon Valleyja i obavještajnih službi tokom posljednje tri godine.

Dokazuju da je Microsoft pomogao NSA-i da "presretne" web-chatove i e-mail adrese, uključujući Hotmail i Outlook račune.

Također, navodi se kako je kompanija radila s FBI-em kako bi NSA-i bio omogućen lakši pristup putem Prism programa sistemu pohrane SkyDriveu, koji ima više od 250 miliona korisnika.

Materijali koji su prikupljeni tim putem dijeljeni su sa FBI-em, CIA-om i NSA-om, a cijela operacija se vodi pod nazivom "Team Sport" (Timski sport).

Ova otkrića povećala su tenzije između većih firmi na Silicon Valleyju i Obamine administracije. Firme žele otvoreno govoriti o tome koliko sarađuju sa obavještajnim službama kako bi umirile svoje mušterije koje su zabrinute za svoju privatnost.

Kompanije privatno tvrde kako pristup koji su omogućile obajveštajnim službama nije oblik saradnje, već rezultat legalne prisile.

Otkako su informacije o postojanju Prism programa procurile u javnost, Microsoft i drugi tehnološki gignati su negirali da su imali informacije o tom programu.