Novi sistem
6

Microsoft predstavio Surface Laptop: Odgovor na Chromebook vrijedan 999 dolara

Klix.ba
Microsoft je predstavio najnoviji model Surface Laptop koji je namijenjen za tržište obrazovanja. Iz kompanije se nadaju da će škole kupiti upravo njihov proizvod umjesto Chromebooka.

Za razliku od drugih Surface modela, ovaj nema tradicionalnu desktop verziju Windowsa. Model vrijedan 999 američkih dolara ima Windows 10 S, novi operativni sistem koji je Microsoft otkrio na istom događaju.

Windows 10 S omogućava veći učinak kod nižih hardvera. Prema navodima Techcrunch.com, Windows 10 S ima ozbiljna ograničenja i Microsoft traži previše od kupaca s cijenom za uređaj koji ne može pokrenuti programe koji su skinute s drugih izvora, tj. od drugih kompanije osim Microsofta.

Čelnici kompanije nadaju se da će povratiti neke od dionica koje su izgubili zbog Chromebooka tokom prethodnih godina.

Surface Laptop je potpuno izrađen u Microsoftu i po cijeni parira Google Pixelu. Ima PixelSense ekran od 13,5 inča, te tastatura kao kod premimum Surface Pro 4. Ima konvencionalni USB ulaz, ulaz za SD karticu, mini DisplayPort i Surface Dock konektor. Ima 4 GB rama i 128 GB skladišnog prostora.

Dostupan je u platinastoj, burgundi, kobalt plavoj i grafit zlatnoj boji. U prodaji će biti od 15. juna, a već je dostupan za prednarudžbe.