Tehnologija
0

Microsoft predstavio novu generaciju svog tableta Surface

Klix.ba
Microsoft je u New Yorku predstavio novu generaciju svog tableta Surface, pogonjenog operativnim sistemom Windows.

Uređaji nazvani jednostavno Surface 2 i Surface Pro 2 radit će na nadograđenoj verziji operativnog sistema Windows 8.1, a u prodaji će se naći 22. oktobra.

Finansijski izvještaji iz jula pokazuju da je Microsoft izgubio blizu 900 miliona dolara zbog slabe prodaje prve generacije Surfacea, nakon čega su spustili cijenu za 30 posto.

Surface Pro 2 koristi isti ClearType HD ekran, kao i njegov prethodnik, a na pozadini je logo Windowsa zamijenjen natpisom Surface.

"Trošimo sve više energije da oživimo ovaj tablet. Dodali smo 46 posto više preciznosti u bojama", rekao Microsoftov potpredsjednik za Surface, Panos Panay.

Panay navodi kako je Surface Pro 2 brži za 20 posto, a da baterija traje čak 75 posto duže. Također je predstavio i čitav niz covera u različitim bojama.

Prije predstavljanja, analitičari su predviđali da će Microsoft slijediti Apple, koji opcije svojih ranijih vrhunskih uređaja dodaje jeftinijim novim uređajima. Panay je to potvrdio otkrivanjem Surfacea 2, a naveo je i kako je brzina procesora znatno povećana.

Ekran od 10,6 inča imat će 1080p ClearType ekran, kakav se nalazi na Surfaceu Pro.

Surface 2 radi na operativnom sistemu Windows 8.1 RT, slabijoj verziji ovog operativnog sistema, dizajniranoj za mobilne uređaje kako bi bili brži i efikasniji.

Windows RT našao se na udaru kritika nakon što je predstavljen na prvoj generaciji Surfacea, budući da je imao problema sa određenim programima i dodacima, što se odražavalo i na trajanje baterije.

Uređaj pogoni procesor Nvidia Tegra 4, za koji Microsoft kaže da čini da aplikacije rade brže, a povećava i trajanje baterije i na 10 sati prilikom reprodukcije videa.

Surface dolazi sa prednjom kamerom od 3,5MP i zadnjom od 5MP, a uključuje besplatne Skype pozive ka fiksnim linijama u 60 zemalja te besplatan Skype WiFi na više od dva miliona hotspota godišnje. Tu je i besplatno korištenje 200GB tokom dvije godine.

Surface 2 bit će dostupan u verzijama od 32 i 64 GB, dok će Surface Pro 2 dolaziti u verzijama od 64 i 128 GB.