Vaše je samo da mašete
0

VIDEO / Microsoft predstavio inovativni Xbox "Kinect"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kompanija "Microsoft" predstavila je detalje svog Xbox 360 kontrolora pokreta baziranog na hands-free sistemu. Uređaj "Kinect", poznat pod radnim nazivom "Projekat Natal", opremljen je kamerom osjetljivom na pokrete, koja detektuje kretnje i prevodi ih u računarske naredbe igre.

Predstavljen je uoči otvaranja ovogodišnjeg sajma videoigara "E3 Games Expo" u Los Angelesu, prenosi BBC.

Iz "Microsofta" kažu kako će se "Kinect" naći u prodaji prije kraja tekuće godine.

Ovaj uređaj će se suprotstaviti konkurenciji koju čine "Sonyjev" "PlayStation kontrolor pokreta" i "Nintendov" poboljšani "WiiMotion Plus."

Oba ta uređaja će se pojaviti na sajmu od 15. do 17. juna.

"Kinect" je prezentovan uz jednostavne kompatibilne igre namijenjene porodicama, koje podržavaju novu komponentu i u nekim slučajevima imaju mogućnost prepoznavanja lica i glasa. Njime će se, dakle, moći igrati korištenjem tijela kao kontrolora, ali i upravljati virtuelnim kućnim ljubimcima.

"Dance Central" je videoigra koju je "Kinect" predstavio u demoverziji. Ovo je igra iz grupe "MTV games" i omogućava korisniku da izvodi plesne pokrete koji su prikazani na ekranu.

Iako tačan datum početka prodaje uređaja još uvijek nije poznat, neki prodavači su već napravili web-stranice inspirisane njime.

Igru je moguće naručiti od 13. juna 2010. godine.