Kršenje privatnosti
6

Microsoft potvrdio kako su hakeri pristupili privatnim Outlook mailovima

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Microsoft je priznao kako je ranija povreda sigurnosti na Outlooku bila gora nego što je kompanija prvobitno saopćila te kako su hakeri uspjeli pristupiti privatnim mailovima korisnika.

Naime, američki proizvođač softvera počeo je obavještavati korisnike kako su hakeri uspjeli pristupiti njihovim računima mjesecima unazad.

Microsoftovo obavještenje otkrilo je da su hakeri mogli vidjeti nazive foldera u mailovima i naslove mailova, ali u naknadnoj obavijesti navedeno je kako su hakeri mogli pročitati i sadržaj mailova.

Microsoftov glasnogovornik kazao je kako su hakeri imali pristup mailovima u periodu od 1. januara do 28. marta 2019. godine. S druge strane, iz kompanije Motherboard tvrde kako su hakeri imali pristup neki računima i do šest mjeseci, što su iskoristili za poništavanje iCloud računa povezanih sa ukradenim iPhone uređajima.

Iz Microsofta nisu kazali koliko računa je bilo pogođeno ovim hakerskim napadom, ali napominju kako je riječ o maloj grupi korisnika koji su obaviješteni koje daljnje korake moraju poduzeti.