Tehnologija
11

Microsoft potvrdio da kupuje "Minecraft" za 2,5 milijardi dolara

Klix.ba
Kompanija Microsoft potvrdila je da kupuje Mojang, poznatog kreatora igrice "Minecraft". Microsoftovi planovi su "procurili" prije sedam dana, a kreator softvera potvrdio je to danas.

Microsoft će platiti 2,5 milijarde dolara, prema tvrdnjama Mojanga, a dogovor bi trebao biti okončan do kraja ove godine.

"Minecraft daje raznolikost našem portfoliju igara i pomaže nam da dopremo da igrača putem višestruke platforme. Igranje je top aktivnost na uređajima i vidimo veliki potencijal da Minecraft učinimo dostupnim putem platformi među kojima su iOS, Android i PlayStation, te Xboxu i PC-u", rekao je šef Xboxa Phil Spencer.

Kreator Minecrafta Markus Persson, poznatiji kao Notch, pridružit će se Microsoftovom timu.

"Odlučio je da ne želi imati tu odgovornost vlasništva kompanije od globalnog značaja. Tokom proteklih nekoliko godina pokušao je raditi na manjim projektima, ali pritisak zbog posjedovanja Minecrafta postao je prevelik za njega. Jedina opcija bila mu je da proda Mojang. On će nastaviti raditi kul stvari i ne brinite zbog toga", rekao je Owen Hill.

Pretpostavlja se da Microsoft želi povećati šanse prodaje Windows Phonea kupujući Minecraft koji je popularna aplikacija na iOS-u i Androidu.

Minecfrat je pušten u testnu fazu prije pet godina i do sada je prodat u više od 54 miliona primjeraka. Igra je ekvivalentna digitalnim Lego kockicama koja omogućava igračima da stvaraju svoje svjetove koje mogu dijeliti, te ih drugi igrači mogu dorađivati.