Tehnologija
0

Microsoft planira povećati broj korisnika računara na 2 milijarde do 2015. godine

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Microsoft Corp. će pokušati udvostručiti broj korisnika računara do 2015. godine, što znači da bi ih trebalo biti duplo više nego danas. Obećali su smanjenje cijena softvera zemljama u razvoju koje daju besplatne računare školskoj djeci.

Predsjednik Microsofta, Bill Gates je jučer zvanično predstavio plan na konferenciji za novinare u Pekingu.

Microsoft planira ponuditi softverske pakete pod nazivom "Microsoft Student Innovation Suite", po cijeni od tri dolara vladama koje doniraju računare sa Windowsima učenicima osnovnih i srednjih škola.

Softverski paket, koji će biti dostupan u drugoj polovini 2007. godine uključuje "Windows XP Starter Edition", "Microsoft Office Home", "Student 2007", "Windows Live Mail desktop" i druge programe.

"Ovo nije filantropski potez već čisti biznis", riječi su Orlanda Ayale, potpredsjednika Microsoftovog odjela za razvoj tržišta u intervjuu par dana prije zvanične najave.

Na mnogim tržištima koja se tek razvijaju, softver je piratski i prodaje se za djelić vrijednosti koju taj proizvod zapravo ima. Iz Microsofta poručuju da se njihova tehnološka industrija mora prilagoditi modelima zemalja u razvoju.