Bing glavni pretraživač
0

Microsoft i Mozilla kreiraju novu verziju Firefoxa

Sarajevo-x.com
Microsoft i Mozilla su se udružili da kreiraju novu verziju Firefoxa sa Bingom koji će biti glavni pretraživač. Mozilla je objavila ovo partnerstvo na svom blogu, kao i podatak da će Bing.com biti početna strana.

Bing tim je u blogu objavio da su presretni što će korisnicima biti olakšano da koriste Bing koji se može preuzeti na firefoxwithbing.com. Iako je i prije bilo omogućeno da se Bing postavi kao početna stranica, ovaj novi dogovor olakšava jer će biti postavljen kao podrazumijevana prva stranica.

Ovo partnertsvo nije prvo takve vrste između Microsofta i Mozillae. U oktobru 2010. Firefox 4 pokrenuo je novi pretraživač koji dolazi iz Microsofta po imenu Bing, koji predstavlja konkurenciju za Google.

Bing je pretraživač koji je predstavljen u julu 2009. Izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer dodao je da je Bing do sada izgubio 5,5 milijardi dolara. Iako je glavni pretraživač BlackBerry telefona, Windows telefona i Internet Explorera, ipak je na margini jer je najveći pretraživač još uvijek Google.