Odobrili 35.000 funti
0

Mercedes pomogao dječaku da napravi bioničku ruku

Sarajevo-x.com
Ljubitelj Formule 1 Matthew James je, za razliku od svojih vršnjaka koji maštaju da jednog dana posjeduju automobil marke Mercedes, imao sasvim drugi san. Naime, 14-godišnjak je želio da mu ova kompanija pomogne izgraditi bioničku ruku, a želja mu se sada i ostvarila.

Matthew, koji je rođen bez lijeve ruke, napisao je pismo Rossu Brawnu, šefu F1 tima Mercedes GP Petronas, tražeći 35.000 funti kako bi napravio vrhunsku vještačku ruku.

Zauzvrat, školarac je rekao da će na umjetnoj ruci dozvoliti Mercedesu da stavi svoj logo, sličan onom na F1 bolidima za utrku. Tim Mercedesa je bio dirnut Matthewijnim pismom, te su pristali pomoći dječaku da sakupi potreban novac.

Udružili su se sa stručnjacima za protetiku Touch Bionics kako bi uz pomoć najnaprednije tehnologije i-LIMB Pulse napravili vještačku ruku.

Ruka je toliko jaka da može izdržati opterećenje od 14 kilograma, a Matthew sa njom može držati olovku, pisati, vezati pertle i hvatati loptu.

"Ovo je nevjerovatno. Moje ranije umjetne ruke su imale najprostije mehanizme, ali sa ovom mogu sve. Osim toga, izgleda veoma 'cool'. Vanjski dio je proziran tako da se može vidjeti kako mehanika radi. Stavit će mi još značku Mercedesa na zglob", kazao je oduševljeni 14-godišnjak nakon što je prvi put stavio novu ruku.

Dodao je da jedva čeka povratak u školu kako bi je mogao testirati.

"Planiram se baviti inžinjerstvom, ali sam do sada imao problema sa izvođenjem testova u laboratoriju. Volim sport, ali sve što uključuje dvije ruke, kao što je cricket, je za mene bila prava borba. Sad se mogu takmičiti sa drugim dječacima", ističe Matthew.

Nakon što su dobili Matthewijno pismo u junu, čelnici Mercedesa pozvali su ga u svoje sjedište, gdje je obišao fabriku i upoznao slavnog F1 vozača Michaela Schumachera.

Ruth Burns iz kompanije Touch Bionicso izjavio je da tehnologija ruke dozvoljava pacijentima širok raspon prirodnih pokreta, a može čak osjetiti vibracije.

"Većini pacijenata je teško micati ruku odmah u početku, ali Matthew je već napredovao do nekoliko pokreta. Veoma je bistar", kaže Burns.