Windowsov klon
0

Medvedev možda izdvoji milion eura za ReactOS

SRNA
Besplatni operativni sistem otvorenog koda ReactOS, čiji razvoj traje više od deset godina, privukao je pažnju ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Student jedne ruske srednje škole nedavno je Medvedevu predstavio novi kompjuterski operativni sistem i zatražio milion eura za dovršetak ovog projekta.

   Autori kažu da novi sistem može da pokrene sve Windows programe, ali je mnogo brži. Ukoliko bi projekat dobio finansijsku podršku, uskoro bi mogla da počne njegova upotreba, prenosi BBC.

   Za razliku od Linuxa i ostalih operativnih sistema koji su konkurencija Windowsu, ReactOS je rezultat međunarodne programerske inicijative koja je potpuno kompatibilna sa aplikacijama, programima i servisima pravljenim za Windows.

   "Medvedev je nedavno posjetio srednju školu u regionu Stavropolj, čiji je učenik jedan od učesnika projekta, izjavio je koordinator projekta Aleksey Bragin.

   Učenik Marat Karatov iskoristio je priliku i predstavio Medvedevu ovu besplatnu, nekomercijalnu inicijativu i rekao mu da je za završetak projekta neophodno milion eura.

   "Medvedev je odgovorio da će razmisliti i da je projekat zaista veoma zanimljiv", rekao je Bragin.
   Stručnjaci koji razvijaju ReactOS kažu da korisnici uopšte neće osjetiti promjenu u odnosu na Windows kada budu instalirali novi operativni sistem.

   Oni kažu da na tržištu trenutno nema ničega što bi zamijenilo Windows i da, ako želite da pređete na novi operativni sistem, morate da promijenite sve programe.

   U slučaju ReactOS programi ostaju netaknuti. Autori Reacta" tvrde da je ovaj operativni sistem mnogo brži i da se, poslije uključivanja kompjutera, podiže šest puta brže od Windowsa.