Za brzu dostavu
229

Medicinski dronovi stižu u švicarske bolnice

Klix.ba
Bolnice u Švicarskoj će sljedećeg mjeseca biti opremljene medicinskim dronovima, koji će činiti revolucionarnu autonomnu mrežu za dostavu.

Švicarske bolnice i kalifornijska kompanija Matternet su se udružili kako bi uspostavili mrežu dronova širom zemlje. Matternet je objavio je kompletirao treću i finalnu tehnološku komponentu, kojom je sistem dronova i informacija postao stvarnost.

Dron pod nazivom Metternet Station posjeduje kućište za "teret" koji prevozi, kao i "pametni" pad za polijetanje i slijetanje, tako da bolnice mogu brzo slati i primati ključne medicinske uzorke i resurse.

U martu ove godine je švicarska vlada dala dozvolu Matternetu da koristi logističku mrežu dronova iznad gusto naseljenih gradova.

Naprimjer, ako je pacijentu potrebna transfuzija krvi, a na lokaciji na kojoj se nalazi nije moguće otvrditi njegovu krvnu grupu, bolnica bi morala poslati automobil koji bi prevezao osjetljivu opremu za hitnu analizu uzorka krvi. Jedan od glavnih problema je gužva u saobraćaju. Umjesto toga ljekari mogu dobiti uzorke krvi i rezultate dronom, kojim se upravlja pomoću aplikacije.

Tehničar pakuje uzorak krvi i šalje ga dronom u kutiji s QR kodom, dron zatim prati signal i stiže na destinaciju, a potom tehničar na drugoj strani pomoću smartphonea i QR koda otvara kutiju i testira uzorak.

Kompanija Matternet očekuje da će do kraja godine u Švicarskoj imati razvijenu mrežu, koja će samo rasti u narednih 12 mjeseci. Ova kompanija već sarađuje s organizacijom Ljekari bez granica u zemljama koje su u razvoju, gdje je dostava medicinskim dronovima ključna jer putevi i sigurnost nisu na zadovoljavajućem nivou.