Korak od stvarnosti
0

FOTO+VIDEO / Magična jahta koja može čak i letjeti

Sarajevo-x.com
Student dizajna Jaron Dickson sa Univerziteta Monash projektovao je jahtu koja, osim što plovi, može čak i letjeti, a nama omogućava da provirimo u 2025. godinu i vidimo kako bi ploveće mašine mogle izgledati.

EkranoYachta koristi snagu hidrogena i leti četiri metra iznad vodene površine, fokusirajući se na efikasnije putovanje morem i zaštitu okoliša.

Ambiciozni student, čiji je koncept ušao u konkurenciju za Australian Design Award, jahtu je predvidio kao mjesto življenja 2025. godine. Na zanimljivom konceptu dugom 36,5 metara komotno se može smjestiti šest osoba.

EkranoYachta može dostići brzinu od 400 km/h i savladati valove visoke 3,5 metara.

Da ovakav koncept nije nemoguć pokazuje nam lebdeća i ploveća mašina nazvana ekranoplane, koja je izumljena u Skandinaviji, ali je usavršio ruski dizajner Rostislav Alexeev.

Svojevremeno je ovaj brod-avion napravljen za transport ogromnih količina teškog naoružanja i vojnika pri velikoj brzini. Tokom ubrzavanja ekranoplane bi se pomoću krila podizao nekoliko metara iznad vode.

Najveći ekranoplane tih godina bio je Caspian Sea Monster, čudovište teško 550 tona, koje je lebdjelo 20 metara iznad vode, pri brzini od 740 km/h, što je brže od bilo kojeg konvencionalnog broda.

Ovakav koncept plovidbe doživio je krah zajedno sa Sovjetskim savezom. Tek su poneke kompanije pravile ekranoplane za šest putnika, ali nikada nijedan nije bio velik poput EkranoYachte, čija bi izrada mogla biti preskupa čak i za ruske milijardere.