Tehnologija
1

Lumia 1020 ima kameru od 41 megapiksela

Klix.ba
Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020
Nokia je predstavila svoj novi smartphone, Lumiu 1020, sa kamerom od 41 megapiksela, za koju tvrde da može zabilježiti detalje kakve nikada ne biste očekivali od smartphonea.

Iz Nokije navode kako će korisnici moći zumirati i preoblikovati svoje fotografije bez straha da će izgubiti na kvalitetu. Analitičari, koji su testirali uređaj, tvrde da se radi o najboljoj smartphone kameri na tržištu, ali ne garantuju da će postati bestseler.

"Nokia će morati uvjeriti korisnike da njihov uređaj ima bolje performanse od drugih u slabo osvijetljenim uslovima, u suprotnom, niko neće ni primijetiti razliku ukoliko ne zumira fotografije na velikom ekranu ili ih pokuša printati kao poster. Može biti najbolji smartphone koji postoji, ali teško da će to biti dovoljno da uvjeri korisnike da odustanu od Androida ili iOS-a", navode analitičari.

Lumia 1020 je drugi pokušaj Nokije da ugradi kameru od 41 megapiksel u mobitel. Prošle godine izašao je model Pureview 808, čiji je najveći problem bio zastarjeli operativni sistem Symbian, za koji vrlo malo programera još uvijek stvara softver. Novi uređaj radi na Microsoftovom Windows Phone sistemu, za koji postoji više od 160 hiljada aplikacija.

Novitet na Lumiji 1020 je zumiranje do četiri puta tokom snimanja videozapisa rezolucije 1080p te do šest puta prilikom snimanja u 720p verziji.

Tu su i optički stabilizatori, koji sa lećama postavljenim na kuglične ležajeve i pomoću žiroskopa i motora neutraliziraju sve pokrete koji mogu pokvariti fotografiju.

Naravno, sve to dolazi uz prilično visoku cijenu. Kada izađe u SAD-u, Lumia 1020 koštat će 300 dolara uz dvogodišnji ugovor.

"Nokia postavlja Lumiu 1020 kao predvodnika nove generacije svojih smartphonea", kaže Ben Wood, šef istraživanja u konsultantskoj firmi CCS Insight consultancy.