"Sporost je nova brzina"
0

FOTO+VIDEO / Luksuzno putovanje u letećim kruzerima

Sarajevo-x.com
Britanska kompanija "Seymourpowell" predstavila je novi vid transporta – luksuzne leteće kruzere koji bi mogli značiti novu eru za avionski transport.

Leteći kruzer opremljen sa najluksuznijim apartmanima i barovima nastao je kao suprotnost brzim i prepunim avionima, a i sam moto ovog inovativnog koncepta glasi "Sporost je nova brzina“.

Nick Talbot, kreativni direktor kompanije "Seymourpowell" iz Londona istakao je kako ovi leteći kruzeri predstavljaju budućnost luksuznog transporta, te da su oni zapravo nešto između letećeg hotela i kruzera.

"U svijetu u kojem je brzina skoro pa univerzalna opsesija, sama ideja o ležernom i lagodnom putovanju predstavlja potpuni kontrast“, kazao je Talbot.

Leteći brodovi su doživjeli svoj vrhunac još 1930. godine. Naime tada su se njemački leteći brodovi Zeppelin, u nedostatku bombardera, koristili za napade na ciljeve u Engleskoj.

Međutim, današnji leteći brodovi su nešto posve drugo. Konstruisani su na način da zaštićuju okoliš, a pri tome putnicima omogućuju i više nego luksuzno putovanje.

Leteći kruzer doseže brzinu do 145 kilometara po satu, a radi na solarnu energiju kombiniranu sa vodikom.

Teoretski, to znači da let ovim kruzerom od Londona do New Yorka traje 37 sati, odnosno od Los Angelesa do Shangaija nešto manje od četiri dana.

Ovaj projekat kompanije Seymourpowell privukao je pažnju i korejskog giganta "Samsung Construction and Trading" koji je, inače, bio i primarni izvođač radova na najvišoj zgradi na svijetu, Burj Khalifa u Dubaiju.

Oni će sada raditi kompjuterske animacije za predostojeći projekat letećih kruzera.

"Ovo je za nas projekat iz snova. U doba kada je zaštita okoliša primarni cilj za svaku izgradnju mi smo proširili naše vizije tražeći rješenja koja mogu biti realizovana do 2015. godine, odnosno godine za koju brojni futurolozi smatraju da će predstavljati pravu prekretnicu“, kazao je Seung Min Kim, kreativni direktor kompanije "Samsung Construction and Trading", prenosi Daily Mail.