Tehnologija
21

Loše vrijeme prijeti avionu Solar Impulse koji leti preko Pacifika

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Loši vremenski uvjeti bi mogli ugroziti pokušaj leta solarnog aviona Solar Impulse preko Pacifika.

Avion Solar Impulse leti već 24 sata, a ukupno trajanje rekordnog leta iz Kine do Havaja se procjenjuje na 130 sati. No, meteorolozi izvještavaju da se vremenski uvjeti pogoršavaju.

Ovo je sedma dionica u pokušaju leta oko svijeta korištenjem isključivo sunčeve energije.

Eksperimentalni solarni avion prekriven sa 17.000 solarnih ćelija je poletio iz Abu Dhabija u martu, ali vremenski uslovi otežavaju njegov let. Projekat je obustavljen na mjesec dana u Nanjingu, gdje su se čekali povoljni uvjeti za let.

Avionu su potrebni povoljni vjetrovi da ga guraju naprijed, ali i vedro nebo tokom dana, kako bi se sakupilo dovoljno energije za let tokom noći.

Avionom upravlja Švicarac Andre Borschberg, do sada je napravio dobar napredak, ali ga očekuju teški vremenski uvjeti, a stručnjaci tvrde da je put prema Havajima zasad "blokiran". Avion zasad leti iznad Japanskog mora.

"Zatražili smo od Andrea da ostane gdje se nalazi. Zasad je sve uredu, vrijeme je povoljno i baterije se pune", izjavio je Bertrand Piccard, član tima koji prati avion Solar Impulse iz kontrolnog centra u Monacu.

Tim sada mora odlučiti da li će let biti nastavljen ili će avion biti vraćen na kopno i čekati povoljnije vremenske uvjete.

Bojazan od novih odgađanja bi mogla imati utjecaja na kasnije faze leta.

Avion treba preletjeti SAD i Atlantic prije sezone uragana u augustu.