{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Logo Googlea u čast rođenja Jorgea Luisa Borgesa

S
24.8.2011. u 13:17
0
3
Logo Googlea u čast rođenja Jorgea Luisa Borgesa
0
Logo Googlea u čast rođenja Jorgea Luisa Borgesa
Jedan od najvećih internet pretraživača na svijetu Google promijenio je danas izgled svog loga povodom 112 godišnjice od rođenja Jorgea Luisa Borgesa, argentinskog pisca i jedan od najutjecajnijih književnika 20. stoljeća.
Jorge Luis Borges je rođen 24. augusta 1899. godine u Buenos Aires. Njegovo puno ime glasi: Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, ali slijedeći argentinske običaje nikada nije koristio svoje puno ime.

U porodici Borges govorio se španski i engleski, tako da je od najranijih dana djetinjstva Borges naučio oba jezika.

Porodica se seli 1914. godine u Ženevu, jer je otac morao rano u penziju zbog toga što mu je oslabio vid, što će se dogoditi i samom Jorgeu, pa je morao da odlazi kod specijaliste.

Tamo je Borges naučio francuski koji je navodno teško svladavao, pa je zbog toga naučio njemački i dobio diplomu na ženevskom univerzitetu 1918. godine.

Poslije završetka Prvog svjetskog rata, porodica Borges provodi tri godine u Luganu, Barceloni, Majorci, Sevilji i Madridu.

U Španiji Borges postaje član književne avangarde.

Borges se sa porodicoma 1921. godine vraća u Buenos Aires gdje donosi doktrinu ultraizma i započinje svoju karijeru pišući pjesme i eseje koje objavljuje u literarnim časopisima.

Njegova prva kolekcije pjesama F Fervor de Buenos Airesobjavljena je 1923. godine.

Borgesov otac umire 1938. godine, što je za njega bio veliki udarac, jer su bili posebno bliski.

Početkom 1939. godine Borges je u nesreći zadobio tešku povredu glave a tokom liječenja zamalo nije umro od trovanja krvi.

Dok se oporavljao od nesreće, počeo je da piše stilom zbog koga je postao poznat i 1941. godine pojavljuje se njegova prva kolekcija kratkih priča "Vrt razgranatih staza".

Borges je presudno obilježio hispanoameričku literaturu i značajno utjecao na svjetske književne tokove.

Najpoznatiji je po svojim kratkim pričama, ali je bio i pjesnik, esejist. Napisao je i nekoliko scenarija kao i mnoge književne kritike, predgovora, podgovora, uređivao je brojne antologije te je prevodio s engleskog, francuskog i njemačkog na španski.

Borges je umro od raka jetre u Ženevi 1986. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: