{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Logo Googlea u čast danskog fizičara Nielsa Bohra

S
7.10.2012. u 10:35
6
5
Logo Googlea u čast danskog fizičara Nielsa Bohra
6
Logo Googlea u čast danskog fizičara Nielsa Bohra
Najpoznatiji internet pretraživač Google promijenio je danas logo povodom 127 godina od rođenja čuvenog danskog fizičara Nielsa Bohra, tvorca savremene atomistike.
Bohr, koji se smatra jednim od najistaknutijih naučnika 20. vijeka i ocem kvantne fizike, završio je univerzitet i doktorirao u Kopenhagenu, a zatim je 1911. godine otišao u Manchester.

U Engleskoj je Bohr sa Ernestom Rutherfordom izučavao strukturu atoma pa je 1913. prezentovao model atoma hidrogena koji će biti osnov kompletne atomske fizike.

Poslije pet godina rada u Engleskoj, vraća se u Kopenhagen i postaje direktor danskog Instituta za teorijsku fiziku, 1922. godine dobio je Nobelovu nagradu za fiziku, godinu dana poslije Alberta Einsteina.

Nakon toga niz godina izučavao je nuklearnu fiziku, a od 1939. godine posebno je proučavao uran. On je ostvario fundamentalna otkrića u atomskoj i kvantnoj mehanici.

Kada su 1943. godine Nijemci okupirali Dansku, Bohr je izbjegao u SAD gdje je učestvovao u istraživanjima koja su kasnije omogućila izradu prve nuklearne bombe.

Po završetku Drugog svjetskog rata, Bohr se vratio u Kopenhagen gdje je izabran za predsjednika Danske akademije nauka. Zauzimao se za ograničenje nuklearnog naoružanja i zabranu korišćenja atomskih bombi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: