Tehnologija
57

Ljudi žele deblje smartphone sa dugotrajnijim baterijama

Klix.ba
Velika većina korisnika smartphonea uopće ne preferira tanke uređaje ukoliko oni uslovljavaju skraćeno trajanje baterije.

Nova anketa nad 1.000 korisnika modernih telefona, a koju je sproveo HuffPost, otkriva da čak 73 posto punoljetnih korisnika želi deblji uređaj ukoliko bi on značio i duži život baterije.

Svega 12 posto korisnika smatra da je kratkotrajna baterija vrijedna žrtva za tanak uređaj, a 15 posto anketiranih bilo je neopredijeljeno.

Anketa je inspirisana novim Samsungovim smartphoneom Galaxy S6 koji je tanji i lakši u poređenju sa prethodnikom, Galaxyjem S5. Također, S6 ima bateriju sa manjim kapacitetom nego S5 mada kreatori iz Samsunga tvrde da će baterija na S6 trajati duže zbog bolje cjelokupne efikasnosti.

U nedavnom članku u The Wall Street Journalu, kolumnista Christopher Mims sugerisao je da će se samo hrabar proizvođač usuditi proizvesti deblji smartphone koji će pružiti smještaj za dugotrajniju bateriju. Ipak, ukoliko se pogleda posljednja anketa Huffingtona, potez bi trebao imati više veze sa pameću nego sa hrabrošću.