Tehnologija budućnosti
0

Ljudi će uskoro moći razgovarati sa uređajima

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici su pokrenuli projekat vrijedan 6,2 miliona funti. Cilj je razviti uređaje koji se aktiviraju glasom i koji mogu razgovarati s ljudima na prirodan, inteligentan način.

Naučnici namjeravaju koristiti sofisticirane kompjuterske tehnike kako bi napravili kombinovani sistem, koji ne samo da razumije izgovorene riječi, nego može proizvesti glasove koji zvuče kao i ljudski.

Tehnologija će biti opremljena umjetnom inteligencijom koja može prepoznati glas korisnika. Naučnici kažu da tehnologija donosi mnogobrojne prednosti, uključujući i poboljšane kompjutere koji se aktiviraju glasom. Može biti korisna i pri razvoju pretraživača interneta, kao i za stvaranje uređaja za upotrebu u domaćinstvu kojim se upravlja glasom. To bi uveliko moglo pomoći starijim ljudima da ostanu neovisni.

Naučnici sa Univerziteta Edinbourgh, Cambridge i Sheffield namjeravaju razviti ovakve sisteme u sljedećih pet godina. Nadaju se da će ova tehnologija koja reaguje na govor uskoro biti u stanju da prepozna glas pojedinca, nauči riječi, akcenat i vokalne izraze. Takvi uređaji bi mogli slijediti tečnu konverzaciju i prilagoditi se buci u pozadini, javio je AP.