Ukupno pet kamera
7

LG zvanično predstavio smartphone V40 Thinq

Klix.ba
Kompanija LG je zvanično predstavila svoj ranije najavljeni smartphone V40 ThinQ.

Radi se o smartphoneu koji ima ukupno pet kamera te dolazi sa 6,4-inčnim OLED ekranom. Uređaj je zadržao LG-jevu hi-fi Quad DAC tehnologiju, a tu je i boombox zvučnik koji se prvi put pojavio u modelu G7 ranije ove godine. Baš kao što je slučaj s rivalima, Samsungovim Galaxyjem Note 9 i Appleovim iPhoneom XS Max, V40 nije jeftin te u SAD-u košta između 900 i 980 dolara. Prodaja počinje 18. oktobra, a bit će dostupan u crnoj i plavoj boji.

Ono što je zanimljivo jeste da smartphone ima pet kamera, od čega tri stražnje. Standardna kamera ima 12 megapiksela (f/1.5), tu je kamera od 16 megapiksela super širokog ugla (f/1.9, 107 stepeni), kao i telefoto/portret kamera od 12 megapiksela (f/2.4) koja pruža nove svjetlosne efekte kao što su natural, studio, contour, stage i stage mono.

Prelaskom na tri senzora LG je uveo dvije dodatne softverske mogućnosti kako bi iskoristio ovaj sistem. Nova mogućnost pod nazivom triple preview omogućava da gledate ono što snimaju sve tri kamere te da odaberete koju želite iskoristiti bez potrebe da se prebacujete s jedne na drugu. Triple shoot omogućava fotografisanje sva tri ugla jednostavnim pritiskom na dugme, kada se kreira GIF tranzicije između njih, a i svaka fotografija se pohranjuje posebno.

Kao i G7, V40 ima istu ThinQ AI kameru koja nudi mogućnost automatskog prilagođavanja, dostupno je i podešavanje brzine zatvarača, kao i Google Lens funkcija. Tu je još uvijek i specijalno dugme za aktiviranje Google Assistanta.

Smartphone napaja baterija od 3.300 mAh, a od ostalih specifikacija posjeduje Snapdragon 845 procesor, 6 GB RAM-a, 64 GB interne memorije, microSD slot, prednje kamere od 8 i 5 megapiksela, 32-bitni Quad DAC, utor za slušalce, boombox zvučnik, Qi bežično punjenje, Android Oreo, a otporan je na vodu i prašinu po standardu IP68.