Tehnologija
0

Lenovo udvostručio prodaju pametnih telefona

FENA
Neto profit kineskog proizvođača kompjutera Lenovo povećan je u tromesečju od aprila do juna ove godine za 23 posto i dostigao je 174 miliona dolara, saopćeno je u četvrtak iz te kompanije.

Dobit je za osam miliona dolara bila veća od procjene analatičara u anketi agencije Reuters i bila je druga najveća u historiji kompanije. Promet firme povećan je za deset posto na 8,8 milijardi dolara.

"Novopečenom" proizvođaču broj jedan na svjetskom tržištu personalnih kompjutera izrazito se isplatio ulazak na tržište pametnih telefona i tableta. Njihovu prodaju firma je udvostručila na godišnjem nivou.

Lenovo je u prvom fiskalnom tromesečju prodao skoro jednak broj stonih kompjutera kao i u istom periodu prethodne godine. Prodaja laptopa, na čijem tržištu firma ima udio od 52 posto, povećana je za 4,7 posto.

U prethodnom tromesečju Lenovo se, po istraživanju koje je proveo Garner Itc, našao tik ispred dosadašnjeg lidera globalnog tržišta personalnih kompjutera Hewlett-Packard. Tako je prvi put postao najveći prodavac kompjutera na svijetu.

Lenovo je u drugom kalendarskom tromjesečju povećao svoj udio na svjetskom tržištu pametnih telefona na 4,7 posto i popeo se na četvrto mjesto ispred druge kineske firme ZTE. Ispred njega su samo američki Apple i korejski proizvođači Samsung i LG.