Powered Up set
4

Legove nove kockice omogućavaju sklapanje i programiranje Batmobilea

Klix.ba
Kompanija Lego je predstavila novu liniju svojih kockica pod nazivom Powered Up, kao i prvi set u seriji, Batmobile kojim se upravlja pomoću aplikacije.

Lego je i ranije imao slične igračke, a posljednji je bio Boost set koji je omogućavao djeci da naprave različite modele te da ih programiraju i upravljaju njima pomoću aplikacije. Jedan od njih je i mačka koja je svirala harmoniku.

Nova Powered Up linija će se sastojati od nekoliko proizvoda koji variraju u kompleksnosti umjesto jednog seta koji se može koristiti za pravljenje različitih modela. Neki setovi bi mogli koristiti samo baterije za kretanje, dok bi drugi trebali imati i mogućnost upravljanja pomoću aplikacije ili daljinskog upravljača. Neke od ovih funkcija će biti dio seta, dok će kupci moći posebno kupiti dodatne komponente kako bi unaprijedili svoje modele.

Novim Batmobileom se može upravljati pomoću dva već napravljena interfejsa putem pripadajuće Powered Up aplikacije za uređaje s operativnim sistemima iOS i Android ili putem daljinskog upravljača koji korisnici prilagođavaju sliderima i dugmadima. Novi interfejs za programiranje će se pojaviti kasnije ove godine, tako da će djeca moći programirati brzinu, smjer, zvuk i trajanje kako bi osmislila nove trikove i pokrete.

Batmobile će se u prodaji naći 1. augusta po cijeni od 159,99 dolara. U setu ima 321 komponenta, dva motora i kućište za baterije. Boost kit košta 159,99 dolara te sadrži dodatni motor, senzor za daljinu i kombinaciju boja, kao i 843 tradicionalne Lego kockice.

Ostali setovi koji će se pojaviti kasnije sadržavat će Lego City Passanger Train voz i Lego City Cargo Train teretni voz, čime će klasični setovi dobiti daljinsku kontrolu. Lego Duplo Steam Train parni voz i Lego Duplo Cargo Train teretni voz su dizajnirani za djecu do dvije godine starosti.