{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kuhinjska so povećava kapacitet hard diska

S
14.10.2011. u 19:42
0
29
Kuhinjska so povećava kapacitet hard diska
0
Kuhinjska so povećava kapacitet hard diska
Naučnici iz Singapura otkrili su način da prošire kapacitet skladištenja podataka na hard disk i do šest puta više nego sad i to koristeći kuhinjsku so. Singapurski Institut za nauku, tehnologiju i istraživanje u saradnji sa Univerzitetom u Singapuru i Data Storage Institutom objavili su ovo otkriće.
Iz Instituta su saopštili da su razvili proces koji može da poveća gustinu snimanja podataka na hard disk i do 3,3 terabita po sekundi, što je šest puta više nego dosadašnja gustina snimanja.

"Ovo znači da hard diskovi koji danas sadrže jedan terabit memorije mogu sadržavati šest koristeći novu tehnologiju", navodi se usaopštenju, prenosi AFP.

Naučnici su uspjeli da povećaju kapacitet skladištenja podataka i uporedili to sa pakovanjem odjeće u kofer. Bitovi su upakovani tako da ne postoji prostor između njih. Ovaj način pakovanja podataka omogućen je upotrebom kuhinjske soli jer je so omogućila bolju vidljivost obrisa bitova i automatski njihovo efikasnije pakovanje.

"So nam daje veći kontrast. Sada su nam vidljive fine linije koje bi inače bez soli bile zamagljene", rekao je naučnik Joel Yang.

Yang je predvidio da će pakovanje bitova uz pomoć soli biti prihvaćeno u računarskoj industriji do 2016. godine, kada sadašnjim tehnikama ponestane goriva i poraste potreba za alternativnim metodama.

Ovo otrkiće objavljeno je u žurnalu Nanotehnologije kao i u žurnalu nauke i tehnologije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: