Predao se policiji
0

Korisnike Facebooka zatrpao sa 27 miliona spam poruka

Sarajevo-x.com
Sanford Wallace 1997. godine
Sanford Wallace 1997. godine
Amerikanac Sanford Wallace, optužen za slanje više od 27 miliona spam poruka korisnicima Facebooka, predao se agentima FBI-a u Kaliforniji.

Muškarac poznat kao "kralj spama" razvio je program koji mu je omogućio probijanje filtera na Facebooku i zatrpavanje korisnika porukama koje su ih trebale navesti da upišu svoje korisničke podatke.

Wallace negira optužbe, a ako se dokaže da je kriv, mogao bi u zatvoru provesti i do 10 godina, piše BBC. U toku trajanja suđenja branit će se sa slobode, za koju je morao platiti kauciju od 100.000 dolara.

Tužioci kažu da je poruke postavljao na korisničke zidove FB-a, predstavljajući se kao prijatelj i tražeći da posjete njegovu web-stranicu gdje bi im ukrao podatke.

U periodu od novembra 2008. do marta 2009. spamom je zatrpao oko 500.000 profila, a procjenjuje se da je Wallace poslao više od 27 miliona spam poruka.

Ovaj muškarac iz Las Vegasa optužen je za elektronske prevare, namjerno izazvanu štetu i kriminalne radnje. Iz Facebooka su ga tužili još 2009, nakon čega mu je zabranjen pristup toj društvenoj mreži. Ipak, tužioci tvrde da je početkom ove godine on prekršio tu sudsku naredbu više puta.

Godine 2008. tužio ga je i MySpace, također zbog spamanja.