Riješen spor Microsofta i EU
0

Korisnici od sada mogu sami birati web preglednike

SRNA/FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska komisija saopštila je danas da je riješen dugotrajni spor sa američkim softverskim gigantom Microsoft povodom uklapanja svog Internet Explorera (IE) u operativni sistem Windows.

U saopštenju iz Brisela navodi se da se Microsoft saglasio da će dozvoliti korisnicima operativnog sistema u Evropi da se sami opredijele koji će preglednik upotrebljavati, dok je Evropska komisija odustala od tužbe za nekonkurentnost.

Saopštenje je objavljeno nakon što je Evropska komisija okončala testiranje opcija pretraživača koje je Microsoft predložio u julu.

Evropska komisija je u sporu sa Microsoftom od 2007. godine nakon što je jedna od evropskih rivalskih firmi optužila američku kompaniju za antikonkurentno ponašanje na tržištu.

Već od marta 2010. godine, više od stotinu miliona privatnih korisnika Windowsa u Evropi će moći birati koji će web preglednik(e) koristiti na svom kompjuteru.

Za kupce novog Windows 7 paketa, će ekran za opciju ažuriranja web preglednika biti dostupan za period od pet godina, a korisnicima će se ponuditi "ekran za izbor pretraživača" gdje će moći izabrati između 12 najpopularnijih preglednika.

Sa većom konkurencijom između web pretraživača, korisnicima se daje mogućnost da izaberu između različitih pretraživača, što će dovesti do više inovativnosti u srodnim proizvodima kao što su digitalni sadržaj, softver, web tehnologije i drugo, saopćeno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.