Nova verzija Googleovog OS-a
0

Korisnici Galaxy Nexusa dobijaju Android Jelly Bean

Klix.ba
Google je pripremio svoju novu verziju operativnog sistema Android, koja nosi naziv Jelly Bean.

Prvi koji će dobiti nadogradnju Androida 4.1 će biti vlasnici HSPA+ verzije Samsungovog Galaxy Nexusa, istog mobitela na kojem je prvi put korišten Android 4.0 Ice Cream Sandwich u jesen prošle godine.

Predstavljen na Googleovoj konferenciji prošlog mjeseca, operativni sistem Jelly Bean nudi veću brzinu, jednostavnost i bolje iskustvo u poređenju sa OS Ice Cream Sandwich. Uključuje mnoge nove mogućnosti, poput voice typinga, mijenjanja veličinfe widgeta na ekranu i poboljšanja kamere i Android Beama.

Jelly Bean nudi mnogo sofisticiranije rezultate pretrage, bazirane na glasovnoj naredbi pomoću kompanijinog Knowledge Graph sistema, koji je konkurencija Appleovom sistemu Siri.

Korisnici OS Jelly bean će imati pristup Google Nowu koji skenira njihovu historiju pretrage, kalendar i lokaciju podataka kako bi se dobila relevantna informacija. Sistem je dizajniran da prezentuje informacije korisnicima, a da ih i ne traže, poput vremenske prognoze kada se probude ujutro ili informacija o saobraćaju kada putuju na posao.

Osim na mobitelima Glaxy Nexus, OS Jelly Bean će biti dostupan i na uređajima Morotrola Xoom.

Izvještaji govore da će Samsungov Galaxy S3 dobiti pomenuti OS u četvrtom kvartalu ove godine, iako ništa nije potvrđeno.

Kompaija Google je ovog mjeseca predstavila aplikaciju za iPad namijenjenu društvenoj mreži Google Plus, koja ima 250 miliona članova širom svijeta.