Pametni telefoni
0

Korisnici BlackBerryja više rade

Sarajevo-x.com
Radnici koji koriste "pametne" telefone, pa tako i BlackBerry, sedmično nakupe 15 radnih sati viška zahvaljujući tome što sve vrijeme imaju pristup poslovnom e-mailu.

Ovaj je podatak objavila advokatska firma Peninsula, a u istraživanju je učestvovalo 600 ljudi, koji su vlasnici nekog od modela pametnih telefona.

Naime, pokazalo se da ovi ispitanici, otkako ustanu pa dok ne krenu na počinak, svako malo provjeravaju svoj e-mail, piše Business & Leadership.

Peninsula je došla do zaključka da zbog široke upotrebe pametnih telefona sad sedmično radimo i 55 sati.

"Vrlo je važno da zaposleni mogu provesti vrijeme i izvan kancelarije, da se imaju vremena družiti s porodicom, odlaziti na rekreaciju. Umjesto toga, oni odgovaraju na e-mailove klijenata", kaže direktor firme koja je provela istraživanje Peter Done.

"Šefovi bi trebali ohrabrivati svoje radnike da ne trebaju raditi od kuće, osim ako to nije baš neophodno. Moraju informisati zaposlenike da bi trebali ograničiti rad kod kuće, jer umorni radnici su onda manje produktivni tokom dana", kaže Done.

On dodaje i da je recesija natjerala mnoge zaposlenike da postanu produktivniji , što rezultira time da radnici onda češće provjeravaju e-mail kad su kod kuće, u nadi da će sebi uštedjeti nešto vremena za naredni radni dan.