Rano detektovanje
217

Kompanija za nadzor u Americi instalira kamere za otkrivanje oboljelih od koronavirusa

DP
Kompanija Athena Security poznata je po sistemu za koji tvrdi da može otkriti oružje u videosnimkama, a sada primjenjuje sličan pristup kako bi uočila ljude s groznicom.

Tehnološka kompanija sa sjedištem u Austinu u Teksasu lansira "umjetno inteligentne termalne kamere" za koje tvrdi da će moći otkriti groznicu kod ljudi i poslati upozorenje da oni možda nose koronavirus.

Athena Security izrađuje proizvod koji će se koristiti u trgovinama, bolnicama i na glasačkim mjestima. Tvrdi da će proizvod isporučiti na nekoliko lokacija kupaca tokom narednih sedmica, uključujući i vladine agencije, aerodrome i velike kompanije s liste Fortune 500, koja obuhvaća najveće američke kompanije.

"Sistem za otkrivanje groznice COVID19 Screening System sada je dio naše platforme, sa sistemom za otkrivanje oružja, koji se direktno povezuje s vašim trenutnim sistemom sigurnosnih kamera kako bi se pružila brza i tačna detekcija prijetnje", piše na web stranici kompanije Athena.

Athena je ranije prodavala softver za koji tvrdi da može otkriti vatreno oružje i noževe u videosnimkama, a zatim poslati upozorenje aplikaciji ili sigurnosnom sustavu.

Tvrde da njihov novi sistem radi isto tako, ali otkriva ljude koji imaju groznicu, s tim da je dizajniran poslati upozorenje ako detektira nekoga s tjelesnom temperaturom višom od normalne, rekao je predstavnik kompanije za Vice.

"Umjetna inteligencija otkriva i javlja da mi je temperatura 37,5 Celzijevih stepeni. Primjećuje da imam groznicu i da sam zaražen", kaže jedan od zaposlenih u kompaniji tijekom video demonstracije proizvoda.

Christopher Ciabarra, suosnivač kompanije Athena, kaže: "Mi zapravo umjetnom inteligencijom detektiramo osobu, zatim detektiramo lice, pa tražimo oči. Mjerimo temperaturu očiju, jer je to najtočniji pokazatelj tjelesne temperature osobe.

"Budući da je povišena temperatura jedan od prvih simptoma, ove kamere mogu spasiti život upozoravajući osobu da možda ima virus i potičući je da poduzme ozbiljne korake prema karanteni", dodaje  Ciabarra, sugerirajući da bi kompanija mogla rasporediti kamere na biračkim mjestima. "Mnogi glasači će morati doći, a koraci poduzeti u narednim sedmicama mogli bi ih spriječiti širiti virus i najbližima i strancima."

Predstavnik kompanije tvrdi da je softver veoma točan i da detektira desetak različitih dijelova na tijelu. Dodali su da u sustavu "nema prepoznavanje lica, nema osobnog praćenja".

Ciabarra kaže i da upozorenje direktno ide klijentu.

Proizvod još nije predstavljen javno, već je dostupan direktno kupcima proizvoda za detekciju oružja, dodao je on.

"Ovo je sjajno dugoročno rješenje: ako imate temperaturu, idite kući", kaže Lisa Falzone, suosnivačica kompanije Athena, pozivajući se na to kako klijenti mogu primijeniti tehnologiju.

Falzone je potvrdila da Athena ima vojnog klijenta za svoj proizvod za otkrivanje oružja. Ciabarra dodaje da će njihovi klijenti ovaj novi dodatak dobiti besplatno, iako će im biti potrebna i termalna kamera.

Sistemi kontrole temperature se najčešće koriste u Kini i primjenjivani su tokom pandemije koronavirusa. Stručnjaci za građanske slobode upozorili su da se, iako bi nove tehnologije nadzora mogle biti upotrebljene tijekom pandemije, hitno mora spriječiti njihovo korištenje kao izgovor za kršenje osnovnih građanskih sloboda.