|

Kompanija DHL testira letjelice za dostavu pošiljki

Kompanija DHL testira letjelice za dostavu pošiljki
17
Klix.ba
10.12.2013. u 08:41
4
komentara
17

dijeljenja
Kompanija DHL testira letjelice za dostavu pošiljki Foto: AFP
Njemačka kompanija DHL započela je testiranja letjelica namijenjenih za dostavu pošiljki. Letjelice bi se mogle koristiti za hitne dostave, kao što je dostava lijekova.
Testovi će trajati sedam dana, a u tom periodu će biti testirane mogućnosti letjelice kojom se upravlja daljinskim upravljačem.

"Naši su planovi još uvijek u ranoj fazi, a analiziramo nekoliko različitih scenarija, uključujući onaj u kojem je potrebno brzo dostaviti lijek, kao i onaj sa posebno zahtjevnom dostavom", izjavila je glasnogovornica DHL-a Dunja Kuhlmann.

U prvom testu je letjelica dostavila lijekove preko rijeke Rajne u Bonnu iz apoteke u sjedište DHL-a. Letjelica nazvana "Paketkopter" je preletjela 2,5 km i dostavila paket težak 2,9 kg.


Test je obavljen pomoću daljinskog upravljača, a iz DHL-a tvrde da letjelica može obaviti dostavu samostalno krositeći GPS. Kompanija je saopćila da se ovakve dostave ipak neće uvesti uskoro.

U međuvremenu je kompanija Amazon najavila da će slične letjelice početi koristiti za pet godina. Predstavljena je letjelica Octocopter, koja će biti korištena za uslugu Prime Air.

Kompanija UPS također razvija svoje letjelice, koje će kontrolisati ljudi.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...