Tehnologija
25

Kolika je brzina 5G routera: Skidanje 4K filma od 100GB-a za nekoliko minuta

Klix.ba
Kada 5G tehnologija postane globalno rasprostranjena, brzina internet konekcije bit će dovoljna da za nekoliko momenata preuzmemo 4K filmove, igrice i softver, tvrde stručnjaci, a prenosi Business Insider.

5G je nadolazeći korak u evoluciji bežičnog interneta, a koji dolazi nakon 4G LTE-a koji je danas najrasprostranjeniji oblik wireless tehnologije. Naime, na ovogodišnjem Mobile World Congress u Barceloni Samsung je predstavio svoj 5G bežičnu kućni router koji može osigurati brzine i do 4 gigabita po sekundi (500 MB po sekundi).

U prevodu, ta brzina će omogućavati transfer "teških" podataka na uređaje – igra od 50 GB će se na našem smartphoneu ili PC-u naći za manje od dvije minute, dok ćemo 4K film od 100 GB skinuti za manje od četiri minute.

Ono što stručnjaci ističu jeste da će takve brzine nažalost biti moguće samo u savršenim uslovima. S druge strane, razumno je zaključiti da će većina korisnika biti sasvim zadovoljna i sa 50 posto kapaciteta takvih routera koji u današnjoj 4G verziji koštaju oko 270 eura.

Nažalost nije poznata cijena novih 5G routera.

Što se tiče bežičnog pokrića 5G za mobilne uređaje poput smartphonea, američki Verizon će već ove godine pokriti pojedine gradove. Što se tiče globalno rasprostranjene 5G tehnologije, ona se može očekivati 2020.