Nova perjanica
3

Klix.ba na eventu Unpacked: Samsung predstavio Galaxy S8 i S8 Plus, DeX Station i Gear 360 kameru

Piše: D. B.
(Foto: Klix.ba)
Kompanija Samsung je danas održala svoj dobro poznati event Unpacked, na kojem je predstavila četiri nova uređaja. Novinar portala Klix.ba prisustvovao je predstavljanju smartphonea Galaxy S8, Galaxy S8 Plus, Gear 360 kamere i DeX Station docka.

Samsung Galaxy S8 i S8 Plus

Atraktivan dizajn, veći ekrani, bez fizičkog Home dugmeta

Smartphone Galaxy S8 ima veći 5,8-inčni ekran u odnosu na svog prethodnika, Galaxy S7 koji posjeduje 5,1-inčni OLED ekran. Dimenzije iznose 148.9 x 68 x 8 mm.

Njegov veći brat, Galaxy S8 Plus, dobio je 6,2-inčni OLED ekran, znatno veći od 5,5-inčnog ekrana kod Galaxyja S7 Edge, smartphonea koji direktno nasljeđuje. Rezolucija ekrana kod oba nova uređaja iznosi 2.960x1.440 piksela, a format je 18.5:9. Ovo je prvi put da Samsung koristi zakrivljene OLED ekrane za oba svoja Galaxy S modela. Dimenzije Galaxyja S8 Plus su 159 x 74 x 8 mm.

Značajna promjena je to što uređaji nemaju fizičko Home dugme, koje je uklonjeno kako bi bilo više prostora za ekran, a koji sada zaista dominira na prednjoj strani smartphonea. Home dugme je "skriveno" ispod ekrana.

Smartphonei će biti dostupni u tri boje, a to su crna, siva i srebrena. Naravno, otporni su na vodu i prašinu. Kupci će uz njega dobiti i AKN slušaliće koje nude odlično iskustvo slušanja muzike.

Performanse

U Samsungu su odlučili zadržati RAM od 4 GB, a oba uređaja posjeduju octa-core procesore do 2.35GHz. U Evropi i na većini ostalih tržišta će to biti vjerovatno Exynos 8895, a u SAD-u Snapdragon 835.

Povećana sigurnost, skener otiska prsta i rožnjače, prepoznavanje lica

Oba smartphonea posjeduju senzor za otisak prsta, koji sada ima mogućnost prepoznavanja pokreta, što podrazumijeva i programiranje određenih pokreta za pokretanje specifičnih aplikacija. Smartphonei koriste OS Android Nougat sa Samsungovim interfejsom TouchWiz.

senzora je promijenjena te se on sada nalazi uz kameru. Na prednjem dijelu je skener rožnjače, koji uz skener otiska prsta znatno unapređuje sigurnost. Smartphone je moguće otključeti i prepoznavanjem lica.

Poboljšane kamere s "pametnim" autofokusom

Galaxy S8 i S8 Plus su dobili poboljšanje prednje kamere od 8 megapiksela, dok su prošlogodišnji modeli imali kamere od 5 megapiksela. Na stražnjoj strani uređaja i dalje se nalaze kamere od 12 megapiksela, ali one sada imaju "pametni" laserski autofokus za kvalitetnije fotografiisanje “veoma dinamičnih situacija”.

Memorija i povezivost

Interna memorija Galaxyja S8 i S8 Plus iznosi 64 GB, što je povećanje u odnosu na 32 GB memorije koliko su imali prošlogodišnji modeli. Naravno, za one kojima je potrebno više memorije, tu je microSD slot koji omogućava proširenje memorije za jo 256 GB. Uređaji imaju WiFi i Bluetooth podršku, MicroUSB je zamijenjen USB Type-C portom. Zadržan je 3,5 mm utor za slušalice, tako da neće biti priča kako je Samsung “iskopirao” Apple i uklonio ovaj utor.

Glasovni asistent Bixby

Ono što je ranije najavljeno, danas je potvrđeno, tako da oba Samsungova smartphonea imaju novog glasovnog asistenta pod nazivom Bixby, koji je rival Appleovom Siriju i Googleovom Assistantu. Bixby je novi inteligentni interfejs, koji je baziran na vještačkoj inteligenciji. Korisnici će moći aktivirati Bixby pritiskom na bočno dugme na smartphoneima, a ovaj asistent će imati bolju i veću kontrolu nad aplikacijama nago je to slučaj s drugim digitalnim asistentima te će izvršavati pojedine glasovne naredbe korisnika, pristupati aplikacijama, pretraživati internet i slično.

Baterije i punjenje

Baterije Samsungovih novih uređaja su pod “lupom”, Galaxy S8 je dobio bateriju od 3.000, a Galaxy S8 Plus od 3.500 mAh. Primijetno je da one nisu veće u odnosu na one koje napajaju Galaxy S7 i S7 Edge iako novi modeli imaju veće ekrane. Smartphonei podržavaju brzo punjenje.

DeX Station dock pretvara Galaxy S8 u kompjuter

Samsung je danas predstavio i dodatak pod nazivom DeX Station, koji u suštini korisniku omogućava da koristi Galaxy S8 kao kompjuter. Ovaj dodatak izgleda kao klasični dock za smartphone, no, radi se o uređaju koji je mnogo više od stanice za punjenje ili dodatka koji omogućava spajanje uređaja s PC-jem.

DeX Station posjeduje HDMI port koji omogućava prikazivanje videa rezolucije 4K pri 30 frameova u sekundi. Dock ima i Ethernet džek, dva USB 2.0 porta, sistem hlađenja koji sprečava pregrijavanje smartphonea, kao i napajanje.

Nova kamera Gear 360 omogućava live streaming

Samsung je u augustu prošle godine predstavio kameru Gear 360 sferičnog oblika s dvostrukim fisheye sočivima i malim tripodom. Bio je to savršen gadget za one koji žele snimiti svijet oko sebe pod uglom od 360 stepeni. Sada je ova kamera dobila nasljednika, koji je predstavljen na današnjem Unpackedu. 

Kamera može snimati 360 video u 4K rezoluciji, a njome se može upravljati pomoću smartphonea. Kao i ranije, sadržaj snimljen kamerom se može prebaciti na smartphone, ali je kvalitet snimanja audio i video sadržaja poboljšan. Nova kamera se od prethodne razlikuje i po tome što nudi mogućnost live streaminga, koji se može dijeliti na YouTubeu i slično.