|

Kinezi hakirali Teslin autopilot, programirali ga da vozi u suprotnoj traci

Kinezi hakirali Teslin autopilot, programirali ga da vozi u suprotnoj traci
81
Klix.ba
3.4.2019. u 19:35
22
komentara
81

dijeljenja
Kineski istraživači odlučili su testirati sigurnost Tesle te su hakirali autopilot sistem i uputili automobil u drugom smjeru. Ovom prilikom su isprobali nekoliko metoda, te su čak dobili odgovor iz Tesline kompanije.
Najefektivnijom metodom pokazala se ona u kojoj su istraživači postavili tri specifično postavljene naljepnice i na taj način kreirali "lažnu cestu". Na taj način su prevarili sistem da vjeruje da treba skrenuti i nastaviti voziti u susjednoj traci, koja ide u suprotnom smjeru.

"Naše istraživanje je pokazalo da ovaj sistem ima nekoliko rizičnih stvari i da bi Tesla trebala raditi na tome da sistem prepoznaje kako izgleda traka koja vozi u suprotnom smjeru", kazao je jedan od istražitelja.

Glasnogovornik Tesle kazao je kako je oduševljen istraživanjem, ali kako probleme navedene u njemu ne smatra realističnim prijetnjama jer vozač u svakom momentu može preuzeti volan u svoje ruke i zaustaviti saobraćajnu nesreću.

Također je dodao da mu se sviđa način rada ove grupe istraživača, te kako je svjestan da su uložili dosta truda i vještina u ovo istraživanje.

"Nastavit ću pratiti njihov rad", zaključio je glasnogovornik.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...