Kineski smartphonei čine trećinu evropskog tržišta, Huawei ih predvodi

Klix.ba
15.2.2019. u 12:15
15
43
Kineski smartphonei čine trećinu evropskog tržišta, Huawei ih predvodi
15
Kineski smartphonei čine trećinu evropskog tržišta, Huawei ih predvodi
Najnoviji podaci koje je objavio Canalys su pokazali da kineski smartphonei zauzimaju sve više evropskog tržišta.
U prošloj godini je na evropskom tržištu predstavljeno mnogo kineskih smartphonea, kompanije Huawei i Oppo su svoje flagship uređaje predstavili u Parizu, a pratili su ih Xiaomi i OnePlus koji se polako šire i sve su popularniji. Canalys tvrdi da je 32 posto ili otprilike jedna trećina prodatih uređaja u Evropi proizvod kineskih kompanija, a Huawei zauzima "lavovski" udio s više od 20 posto ukupnog tržišta u posljednjim mjesecima godine.

Huawei je bio predmet neprijateljstva između Kine i SAD-a u 2018. godini kada su ambicije ove kompanije da uđe na američko tržište naišle na zid, odnosno otpor lokalnih operatera i zakonodavaca. No, prema riječima analitičara Bena Stantona, to je bilo dobro za evropsko tržište smartphonea. Kineski proizvođači su više investirali u Evropu te su napravili konkurenciju u cijeni. To je šokiralo rivale Huaweija i Xiaomija koji su ranije koristili svoju veličinu protiv manjih brendova u Evropi.

Globalno tržište smartphonea se smanjuje, kao i na Zapadu, ali to ne važi za Istočnu Evropu. Najveći pad u broju prodatih smartphonea je zabilježio lider Samsung i to za 10 posto u odnosu na 2017. godinu.

Apple se također ne može pohvaliti jer je zabilježio pad od 6 posto. Ova komanija je u 2018. godini prodala 42,8 miliona iPhonea u Evropi, dok je Huawei prodao 42,5 miliona uređaja. Ako se ovi trendovi nastave, Huawei će vjerovatno osigurati drugo mjesto iza Samsunga u Evropi ove godine te će ga držati namanje do dolaska novog iPhonea u septembru.


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: