Lansirani u tajnosti
12

Kineski san o laserskoj vezi na čekanju, lunarni sateliti "izgubljeni" u pogrešnoj orbiti

D. B.
Pokušaj Kine da istražuje lunarnu orbitu doživio je neočekivani neuspjeh, a sumnja se da je problem u gornjoj fazi rakete mogao dovesti do gubitka dva satelita u svemiru.

Kineska raketa Long March 2C lansirana je iz Centra za lansiranje satelita Xichang u srijedu 13. matra zajedno sa dva satelita nazvana DRO-A i DRO-B, koji su trebali stići u lunarnu orbitu, odnosno udaljenu retrogradnu orbitu (DRO).

DRO je vrlo stabilna orbita koja se nalazi nekoliko hiljada kilometara iznad površine Mjeseca. Američka svemirska agencija NASA je opisuje kao izuzetno važnu za buduće misije u duboki svemir.

Gornja faza rakete Long March, pod nazivom Yuanzheng-1S, nije uspjela ispravno postaviti satelit u njegovu planiranu orbitu. Prva i druga faza su radile normalno, no sumnja se da je motor treće faze zakazao. Lokacija testnih satelita zasad nije poznata.

Lansiranje je držano u tajnosti, tako da zvanične najave nije bilo.

Anomalija se našla u centru pažnje kada je agencija Xinhua izvijestila da je gornji stepen rakete pogrešno isporučio satelite.

"Sateliti nisu ubačeni u svoju orbitu i radi se na rješavanju ovog problema", navela je Xinhua.

Zadatak rakete je bio da ubaci satelite duž putanje Mjeseca kako bi ušli u DRO. Ovi sateliti su trebali raditi u tandemu s trećim satelitom DRO-L, koji se nalazi u niskoj orbiti Zemlje. Ova orbitalna konfiguracija bi omogućila testiranje navigacijske tehnologije bazirane na laseru između Zemlje i Mjeseca (cislunarni prostor).

Ovo je jedan od "rijetkih neuspjeha" Kine s obzirom da je već ispisala historiju uspješnih lansiranja svemirskih misija.

Gornja faza Yuanzheng-1S je uspješno lansirala nekoliko satelita u orbitu, među kojima su i BeiDou navigacijski sateliti. U izvještaju se dodaje da je sadašnja orbita satelita DRO-A i DRO-B nepoznata. Više informacija se očekuje u narednom periodu.

DRO satelite je proizvela Inovacijska akademija za mikrosatelite, koja je dio Kineske akademije nauka (CAS) u Šangaju. Njihove tehničke specifikacije nisu otkrivene.