Zajednički projekt
15

Kineski giganti se udružuju i prave rivala Googleovom Play Storeu

D. B.
Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo zajedno rade na platformi koja će omogućiti developerima izvan Kine da uploaduju svoje aplikacije na svaki app store simultano.

Proizvođači su se udružili u alijansu Global Developer Service Alliance (GDSA) čiji je cilj vjerovatno smanjiti međunarodnu dominaciju Googleovog Play Storea.

Otkako je Google Play Store zabranjen u Kini, korisnici Androida preuzimaju aplikacije s različitih app storea od kojih mnoge održavaju proizvođači poput Huaweija i Oppa. No, izvan Kine Google Play Store je apsolutno dominantan te predstavlja jedinstvenu lokaciju na koju developeri mogu uploadovati svoj softver.

Ovaj monopol znači da aplikacije treće strane imaju problema s podrškom developera na međunmarodnom nivou, a upravo ova prednost je "meta" nove platforme. Usluge platforme su planirane za devet zemalja i regija uključujući Indiju, Indoneziju, Rusiju i Maleziju. Xiaomi je snažan u Indiji, Huawei u Evropi, a zajedno s ostalim pomenutim kompanijama kontrolišu oko 40 posto svjetskih isporuka smartphonea od četvrtog kvartala prošle godine. Nova platforma će olakšati developerima uploadovanje njihovih aplikacija na svaki store istovremeno.

Dominacija Google Play Storea je ozbiljan problem za Huawei, koji je izgubio licencu za pružajne Googleovih aplikacija i usluga prošle godine. To je bio toliki problem da je Huawei odlučio odustti od oficijelnog plasiranja svog posljednjeg flagshipa na međunarodno tržište, a to je model Mate 30.

Huawei je ranije saopćio da razvija vlastiti operativni sistem Harmony te da investira milijardu dolara u razvoj, rast broja korisnika i marketing Huawei Mobile Services usluga, alternatnativu Googleovim uslugama.

Play Store donosi ogroman novac Googleu, čak 30 posto prodaje ide preko ove online prodavnice. Vjeruje se da je Google putem Play Storea prošle godine zaradio oko 8,8 milijardi dolara.

Nova platforma bi se mogla pojaviti već u martu.