Uvode policijski sat
8

Kina želi zabraniti mladima igranje online igara tokom noći

E. Sk.
Ilustracija:Shutterstock
Ilustracija:Shutterstock
Kina je najavila uvođenje ograničenja za maloljetničko igranje online igara kako bi smanjila broj ovisnika o videoigrama.

Službene smjernice vlade vrijedit će za sve online platforme za igre koje posluju u toj zemlji, a najviše za Tencent, kinesku kompaniju koja se bavi društvenim mrežama i videoigrama. Prema novim pravilima, igračima mlađim od 18 godina bit će zabranjeno igranje online igrica radnim danom od 22 sata navečer do 8 sati ujutro. Tokom sedmice moći će igrati igre samo 90 minuta dnevno, a vikendom i praznicima do tri sata na dan, piše CNN.

Smjernice također postavljaju ograničenja za količinu novca koju maloljetnici mogu prenijeti na svoje internetske račune. Igrači u dobi između osam i 16 godina mogu uplatiti za igre samo 50 KM mjesečno, dok će maksimalan mjesečni iznos za one između 16 i 18 godina biti 100 KM.

Prijedlog navedenih smjernica jučer je objavio kineski Ured za medije i publikacije.

Nove smjernice posljednji su potez Kine u akciji koja je u toku regulacije industrije igara. Peking je u augustu 2018. objavio da planira ograničiti broj novih internetskih igara kako bi se smanjila ovisnost kod djece i adolescenata. Također je kritizirala popularnu mobilnu igru ​​"Čast kraljeva" zbog navodnog izazivanja ovisnosti kod mladih ljudi u 2017. godini.

Ovisnost o igrama na sreću, poznata službeno pod nazivom internetski poremećaj u igrama (IGD), prvi put je dodana u međunarodnu klasifikaciju bolesti Svjetske zdravstvene organizacije u junu 2018. godine. Studija iz 2018. godine, koju su proveli istraživači s Medicinske škole Univerziteta u Šangaju Jiao Tong, pokazala je da su muškarci možda ipak podložniji ovisnosti o igricama.