Tehnologija
0

Kina prizemljila prve dronove za isporuku kolača

Klix.ba
Dronovi se uglavnom koriste za špijunažu ili nanošenje razornih zračnih udara. Kineski slastičari iz Šangaja kupili su tri mini drona kako bi lakše isporučivali svoje nagrađivane kolače i pite. Međutim, vlasti su odlučile da prizemlje čitavu flotu.

Do odluke je došlo nakon što je lokalno stanovništvo izrazilo zabrinutost zbog letjelica koje iznad njihovih glava raznose kolače velikom brzinom.

Slastičarna i pekara Incake kupila je dronove kako bi dostavljala svoje proizvode kupcima u rubnim dijelovima Šangaja. Daljinski upravljani dronovi sadrže i dvije kamere kako bi identificirali kupce. Ipak, nisu se pokazali previše popularnim među stanovnicima.

Uprkos uspješnom djelovanju, Incakeova flota je suspendovana, nakon što su nadležne vlasti saopćile da sve bespilotne letjelice trebaju posebnu dozvolu prije nego se mognu koristiti za posao. Dronovi će ostati prizemljeni sve dok ne dobiju potrebne dozvole.

Incake je luksuzna slastičarna i pekara, čiji se 300 dolara vrijedni kolači mogu naručiti i putem interneta, a o njihovoj selekciji brinu vrhunski britanski slastičari.