Tehnologija
0

Kina postaje superkompjuterska velesila

Sarajevo-x.com
Jaguar ima brzinu 1,75 petaflopa
Jaguar ima brzinu 1,75 petaflopa
Kina je sve bliža ostvarivanju nastojanja da postane svjetska superkompjuterska velesila. Njihovu mašinu Nebulae je Nacionalni superkompjuterski centar u Shenzenu rangirao na visoko drugo mjesto na popisu prvih 500 superkompjutera.

To je prvi put da se kineski superkompjuter našao među prvih deset najbržih mašina na ovoj listi.

Kakogod, SAD i dalje dominiraju na listi sa više od polovice mašina koje su tu, uključujući najbržu, poznatu kao Jaguar. Taj kompjuter, koji je u vlasništvu Oak Ridge National Laboratory u Tennesseeju, ima maksimalnu brzinu od 1,75 petaflopa (jedan petaflop odgovara brzini od 1.000 biliona izračuna u sekundi). Koriste ga naučnici u astrofizici, klimatskim naukama i nuklearnoj energiji.

Za usporedbu, Kina ima 24 mašine na listi. Njihova najbrža ima maksimalnu brzinu 1,20 petaflota, što je više nego dvostruko u odnosu na njihov prethodni top superračunar. Međutim, ona bi teoretski mogla razviti brzinu od skoro tri petaflopa, što bi je učinilo najbržom na svijetu.

Najbrža mašina u Velikoj Britaniji, koja ima 38 superkompjutera na listi, smještena je na Univerzitetu u Edinburghu. Njena maksimalna brzina je 0,27 petaflopa.

Dr Jon Lockley, direktor Superkompjuterskog centra Oxford ističe kako Kina rapidno postaje "igrač" kad je riječ o računarima visokih performansi.

Dawning, kompanija koja stoji iza najbrže kineske mašine, navodno radi na još bržoj mašini za National Supercomputer Center u Tianjinu. Osim toga, oni razvijaju i vlastite silicijske čipove za gigante.

"Kineska industrija sve više zahtijeva upotrebu računara visokih performansi", rekao je dr Lockley BBC Newsu, dodajući kako se koriste za industrijska istraživanja u području zrakoplovstva i nafte.

Lockley ističe da je sve više stvari u svijetu koje zahtijevaju superkompjutere.

"Sve možete modelirati u superkompjuteru, a onda primijeniti u stvarnom svijetu", istakao je.

Mnoge od američkih supermašina su u vlasništvu države i koriste se za praćenje zaliha nuklearnog oružja. SAD ima i drugu petaflop mašinu - u vlasništvu odjela za energiju. Roadrunner, kao što je poznato, držao je vrh liste, dok ga s tog mjesta nije potisnuo Jaguar u 2009. godini.

Sve druge mašine na listi rade takozvanom teraflop brzinom. Teraflop je približno jednaka jednom bilionu izračuna u sekundi. Međutim, naučnici već razmišljaju o tzv. exascale mašinama koje bi dostigle brzinu od jednog kvintiliona (milion bilijardi) izračuna u sekundi.

Lista najbržih 500 kompjutera objavljena je na konferenciji u Hamburgu. Radi se o dobrovoljnom popisu koji ne obuhvata sve superkompjutere poput onih u Superkompjuterskom centru na Oxfordu, ili onih u vlasništvu vlada.