Tehnologija
0

Kina: Otkrivena lažna Appleova radnja

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Autori američkog bloga Bird Abroad otkrili su u kineskom gradu Kunmingu lažnu radnju giganta elektronske industrije Apple i objavili fotografije ovog objekta na svojoj web-stranici.

Jedna blogerka razgovarala je sa zaposlenima, od kojih su mnogi bili uvjereni da zaista rade za američku kompaniju.

"Radnja je divna, briljantna kopija - najbolja lažna radnja koju sam vidjela", napisala je autorka. Ona navodi da je radnja djelovala veoma uvjerljivo na prvi pogled, pošto su u njoj iskopirani svi ključni elementi Appleovih radnji.

Na primjer, radnja je imala spiralne stepenice i prostor za sjedenje na spratu, a radnici su nosili upadljive plave majice i identifikacione kartice.

Detaljnijim zagledanjem moglo se vidjeti da stepenice nisu baš najbolje sastavljene i da na zidovima ima mjesta koja nisu dobro ofarbana. Osim toga, ispred ulaza u objekat stajao je veliki natpis "Appleova radnja".

"Apple nikada ne piše ove riječi na svojim znacima - samo stavlja svoju prepoznatljivu jabuku koja sja", piše u tekstu na "Bird Abroadu".

Blogeri su utvrdili da se jedine zvanične Appleove radnje u Kini nalaze u Pekingu i Šangaju. Daljom provjerom utvrđeno je da se nijedna od tri pronađene radnje u regionu Kunminga ne pominju na Appleovoj listi zvaničnih distributera njegovih proizvoda.
U ovom trenutku nije poznato odakle je lažna radanja nabavila originalne Appleove elektronske proizvode. Blogeri su napisali da je lažna radnja veoma popularna i da je imala više od 500.000 posjetilaca za manje od 48 sati.