Služit će kao wingman
53

Kina će upariti borbeni dron s "nevidljivim" lovcem J-20 Mighty Dragon

D. B.
Kineski najsofisticiraniji "nevidljivi" lovac J-20 Mighty Dragon funkcionisat će uz novi borbeni dron koji ova zemlja razvija, a koji bi mogao imati istu brzinu.

Trupovi lovca J-20 i drona FH-97A su slični, što znači da bi dron mogao letjeti čak i brže od Mighty Dragona. Uparivanje aviona i drona će osloboditi J-20 od borbi na prvim linijama fronta tako da će se moći specijalizirati u aktivnostima "komande i kontrole, distribucije podataka i ometanja komunikacija". To će povećati šanse pilota i njihovih aviona da prežive bitku.

Osam manjih "pametnih" zrak - zrak projektila ili municije moći će nositi novi borbeni dron, čime će se nadoknaditi nedostatak municije u slučaju aviona J-20.

Dron FH-97A je debitovao u novembru tokom godišnjeg zračnog showa u Zhuhaiju u Kini. Dron razvija kompanija Feihong Company, odjel korporacije China Aerospace Science and Technology Corporation u vlasništvu kineske vlade.

Američki dron na mlazni pogon Kratos XQ-58A Valkyrie je dizajniran da leti uz borbene avione s ljudskom posadom kao što su F-35 i F-22 te da se samostalno kreće, poredi se s novim borbenim dronom velike brzine. Međutim, vojni analitičar iz Pekinga, Zhou Chenming, tvrdi da se radi o dva različita dizajna s različitim prednostima.

"Valkyrie je podzvučni dron, dok je FH.97A super brza varijanta", rekao je Chenming.

Kineska narodnooslobodilačka armija nastavlja ulagati resurse u hibridno ratovanje, koje kombinuje ljudske i bespilotne sisteme naoružanja, zbog čega je ključno da se bespilotne letjelice integrišu u borbene operacije zajedno s avionima kojim lete piloti.

Ako se proizvede više odakvih "lojalnih wingmana" i pošalju se u službu, ratovanje dronovima bi moglo pomoći kineskoj vojsci u sprečavanju američkih aviona da sprovode izviđanja iz neposredne blizine oko kineske jugoistočne obale, tvrdi kineski pomorski stručnjak.

"Ratovanje dronovima bi moglo pomoći vojsci da odvrati američke avione od izviđanja duž kineske jugoistočne obale, posebno ako Kina razvije više ovakvih 'lojalnih wingmana' i počne ih koristiti", kazao je stručnjak za mornaricu Li Jie te je istakao da Kine istražuje tehnologiju dronova još do šezdesetih godina prošlog stoljeća.

On tvrdi da je vojska povećala investicije u hibridno ratovanje koje kombinuje sisteme naoružanja s posadom i bez nje.