{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina će nastaviti blokirati sve "podrivačke sadržaje"

S
8.6.2010. u 09:04
0
1
Kina će nastaviti blokirati sve "podrivačke sadržaje"
0
Kina će nastaviti blokirati sve "podrivačke sadržaje"
Foto: Press Assoc.
Kina je danas poručila da će zadržati cenzuru interneta i potvrdila da će nastaviti da blokira sve sadržaje za koje smatra da su "podrivački" ili da su prijetnja po "nacionalno jedinstvo".
Saopštenje o politici prema internetu objavljeno je tri mjeseca nakon spora o cenzuri zbog kojeg je američka kompanija Google povukla svoj pretraživač.

U izvještaju se navodi da je krajem 2009. godine u Kini bilo 384 miliona korisnika interneta, što je oko 29 posto od ukupnog broja stanovnika.

Kineska Vlada planira da u sljedećih pet godina taj broj poveća na 45 posto jer su, kako se ističe u izvještaju, ruralne oblasti "digitalna pukotina."

"Internet je preuzeo nezamjenljivu ulogu u ubrzanju razvoja nacionalne ekonomije i nastaviće da utiče na svakodnevni rad, obrazovanje i način života", ističe se u izvještaju.

Međutim, Kina koja redovno blokira internet stranice poput Facebooka, YouTubea i Twittera nije dala naznaku da će ublažiti "veliki vatreni zid" - što je nadimak za mrežu raznih filtera zbog kojih korisnici interneta sa kopna ne mogu da pristupe materijalu za koji vlada smatra da je "osjetljiv".

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: