Tehnologija
11

Kako eksplozija lubenice dokazuje moć Facebooka

Klix.ba
Eksplozija lubenice postao je vjerovatno jedan od najpoznatijih videa u historiji Facebooka. Ako se pitate zašto i kako je to moguće, odgovor leži u novoj opciji zvanoj Facebook Live.

Iako je predstavljena prije više od godinu dana, opcija Live na Facebook Messengeru ove je sedmice postala je dostupna svima, a prvi veliki test izvršili su entuzijasti (?) koji su u događaju dugačkom skoro 45 minuta oko lubenice vezali rastezljive gumice.

Prilikom samog vrhunca događaja, tj. u trenutku kada lubenica više nije mogla da izdrži pritisak te nakon što je očekivano eksplodirala (44:00), događaj je pratilo čak 800.000 korisnika Facebooka. U prevodu, cijeli video je u tokom prenosa pogledalo čak 3,2 miliona gledatelja – brojka kojoj zavide mnoge televizijske stanice.

Potencijal Facebook Livea postaje očigledan, a entuzijazam njegovih kreatora sve jasniji. Live omogućava da svojim prijateljima pružite dašak svog privatnog života koji želite podijeliti uživo. Naravno, mogućnosti kao što su reklamiranje, svjedočenje životu poznatih ličnosti ili prenos društveno važnog događaja je nesaglediv.