Tehnologija
30

Južnokorejski naučnici razvili senzore koji kontrolišu dijabetes putem znoja

Klix.ba
Naučnici iz Južne Koreje Hyunjae Lee i Changyeong Song razvili su senzor koji može pratiti razinu šećera u krvi analizom znoja na koži. Očekuje se da će senzor znatno pomoći osobama koje boluju od dijabetesa.

Prilikom testiranja na miševima, senzor je zakačen na predmet na kojem se nalaze sitne iglice koje automatski ubrizgavaju lijekove za dijabetes.

Kako bi spriječili dodatne zadravstvene probleme, oboljeli od dijabetesa moraju redovno pratiti razinu šećera u krvi, a tim s univerziteta u Seulu razvio je senzor kako bi preovladali potrebu za vađenjem krvi. Senzor je felksibilan i može se kretati zajedno s kožom, ali naučnici moraju savladati niz izazova kako bi on bio funkcionalan.

Naime, u znoju se nalazi manje šećera nego u krvi, a na tačne rezultate mogu utjecati i druge hemikalije koje se nalaze u znoju, kao što je mliječna kiselina. Senzor ima tri dijela koja prate razinu šećera, četiri koja testiraju kiselost znoja i jedan koji analizira količinu znoja, a sve informacije se prenose na mobitel koji radi analize.