Letjelica Danuri
9

Južna Koreja u saradnji sa SpaceX-om lansirala svoju prvu svemirsku letjelicu na Mjesec

S. Š. U.
Prvi južnokorejski lunarni orbiter lansiran je iz SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Prvi južnokorejski lunarni orbiter lansiran je iz SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Prvi južnokorejski lunarni orbiter lansiran je jučer iz SAD-a na jednogodišnju misiju promatranja Mjeseca.
Letjelicu Danuri nosi raketa Falcon 9 kompanije SpaceX. Cilj je da letjelica stigne na Mjesec do sredine decembra.

"Ovo je veoma značajna prekretnica u historiji korejskog istraživanja svemira", rekao je Lee Sang-ryool, predsjednik Korejskog instituta za istraživanje svemira.

Južna Koreja posvećena je razvoju tehnologije za svemirska putovanja, a nadaju se da će u budućnosti biti u mogućnosti poslati letjelicu na Mars.

Tokom jednogodišnje misije, Danuri će koristiti šest različitih instrumenata, uključujući i visoko osjetljivu kameru koju je osigurala NASA, kako bi sprovela istraživanje, uključujući istraživanje površine Mjeseca u cilju identifikacije potencijalnih mjesta slijetanja za buduće misije.

Jedan od instrumenata će ocjenjivati ​​svemirske komunikacije koje su tolerantne na poremećaje, a koje su prema informacijama Ministarstva nauke Južne Koreje, prva takva tehnologija u svijetu.

Danuri će pokušati razviti bežično internetsko okruženje za povezivanje satelita ili istraživačkih svemirskih letjelica, a lunarni orbiter će emitirati pjesmu K-pop senzacije BTS-a "Dynamite" kako bi testirao tu mrežu.

Južnokorejski naučnici kažu da je Danuri, za koji je bilo potrebno sedam godina da se izgradi, biti samo dio ambicioznijeg cilja nacije da pošalje čovjeka na Mjesec do 2030. godine.

Ako ova misija uspije, Južna Koreja će postati sedma zemlja na svijetu koja je lansirala bespilotnu sondu na Mjesec.

U junu je zemlja lansirala svoju prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje.

U Aziji, Kina, Japan i Indija su države koje imaju napredne svemirske programe, dok se Sjeverna Koreja posljednja priključila zemljama koje imaju sposobnost lansiranja satelita.