Napokon uspješna misija
3

Južna Koreja prvi put lansirala satelit pomoću svoje rakete

D. B.
Južna Koreja je prvi put u svojoj historiji uspješno lansirala satelit u orbitu pomoću rakete domaće proizvodnje.

Raketa Nuri je poletjela iz Svemirskog centra Naro u Goheungu, a ovo uspješno lansiranje bi moglo pomoći Južnoj Koreji da napravi značajne korake u rastućoj globalnoj svemirskoj industriji te potencijalno unaprijedi arsenal za nacionalnu odbranu pomoću budućih špijunskih satelita.

Raketa Nuri je u orbitu odnijela set satelita za koje vlada kaže da nemaju vojne svrhe. Satelit za verifikaciju performansi je postavljen u orbitu na visinu od 700 km iznad planete, a ovaj satelit će pomoći Južnoj Koreji u lansiranju novih satelita. U orbiti će testirati antenu, generator i drugu opremu, a već je poslao podatke o svom statusu.

Veliki satelit nosi četiri minijaturna istraživačka satelita pod nazivom CubeSats od kojih je svaki težak 10 kg. CubeSats sateliti su dizajnirani da orbitiraju sami, a prvi će se odvojiti od velikog 29. juna.

Dostizanje orbite je važan uspjeh za Južnu Koreju nakon godina testiranja i grešaka vlastite raketne industrije, zbog čega se zemlja oslanjala na tehnologiju drugih država. Raketa Nuri je prvo testno lansiranje obavila u oktobru, a ono je završeno neuspjehom nakon što je se jedan od motora ugasio prerano. Satelit je dostigao orbitu, ali se nije zadržao u njoj.

Južna Koreja je imala prvo uspješno lansiranje satelita izvan svojih granica 2013. godine, ali je raketa koja ga je odnijela u orbitu bila dijelom napravljena u Rusiji.

Južna Koreja je sada 10. zemlja u svijetu koja je poslala satelit u svemir koristeći svoju tehnologiju.