Samouki "čudotvorac"
29

John Romero zvijezda konferencije WeAreDevelopers, sa sinom radi na novoj igri

Klix.ba
John Romero (Foto: Klix.ba)
John Romero (Foto: Klix.ba)
Ukoliko volite videoigre, definitivno su vam poznati naslovi "Call of Duty" i "Doom", a njihov kreator John Romero bio je jedan od gostiju i govornika na konferenciji za developere pod nazivom WeAreDevelopers, koja je održana u Beču u Austriji.

Romero i njegova kompanija ID Software su začetnici igre "Doom", pucačine u prvom licu koju je igralo između 15 i 20 miliona ljudi. Stekla je veoma veliku popularnost te je prodana u više od 2 miliona kopija. Poznata internet-stranica Wired ju je nazvala "najpopularnijom kompjuterskom igrom svih vremena".

Mnogi Romera smatraju "čudotvorcem", posebno jer se radi o samoukom programeru koji je postao jedan od najimpresivnijih developera i kreatora igara. Svoje zasluge ima u kreiranju igara "Wolfenstein 3D", "Doom", "Doom II: Hell on Earth", "Quake" i "Commander Keen".

Romero je jedan od onih koji ističu važnost kodiranja, napornog rada i ambicija kao ključne faktore za svakog mladog developera čiji je cilj napraviti iskorak u industriji videoigara, dok programiranje smatra vještinom koja se može naučiti i usavršavati.

Tokom obraćanja WAD konferenciji u Beču govorio o svojim počecima i formiranju njegovog tima s kojim je za samo godinu dana napravio 20 videoigara.

Trenutno radi na novoj igri pod nazivom "Gunman Taco Truck" zajedno sa svojim dvanaestogodišnjim sinom Donovanom, čija je ideja bila ova igra. Donovan je dizajnirao cijelu igru, a trenutno uči kodirati.